Vliv kvality funkční periferie dolní končetiny na posturu a axiální systém u dětí - Cimlová, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem kvality funkční periferie dolní končetiny na posturu a axiální systém. Periferie dolních končetin představuje důležitou součást pohybového systému. Kvalita periferie dolních končetin ovlivní funkční zapojení dalších oblastí. Funkční poruchy nohy mohou způsobit funkční poruchy v jiných oblastech nebo je výrazně ovlivnit. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Psychomotorický vývoj od prenatálního období až po předškolní věk byl popsán v teoretické části. Dále se práce zabývá funkční anatomií nohy a vývojem funkční nohy. Axiální systém je hlavním tématem další kapitoly. Postura, posturální funkce, stabilita a také poruchy postury jsou dále obsahem teoretické části. Závěr teoretické části se zabývá vadným držením těla a nejčastějšími funkčními poruchami v oblasti dolní končetiny. Tato část je ukončena možnostmi posturální terapie u dětí. Praktická část bakalářské práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Probandy jsou jedinci ve věku 3-6 let s poruchou kvality opory dolních končetin, zařazeni do fyzioterapie na ambulantním pracovišti Rehabilitace Borovany s.r.o. Fyzioterapie byla prováděná vyškoleným fyzioterapeutem, terapii studentka sledovala a následně popsala v kazuistikách tří dětí. V jednotlivých kazuistikách je obsažené vstupní vyšetření, průběh terapie a výstupní vyšetření. Prvním cílem práce bylo popsat vývoj funkční opory periferie dolní končetiny a vliv její kvality na posturu a axiální systém u dětí. Druhým cílem bylo formou kazuistik popsat terapeutické postupy u konkrétních jedinců ve věku 3-6 let s poruchou kvality opory. Časný záchyt odchylky v psychomotorickém vývoji a rozpoznání vadného držení těla jsou zásadní pro včasné zahájení terapie a tím pro její úspěšnost. Bakalářská práce může sloužit fyzioterapeutům v praxi jako inspirace terapeutických postupů u dětí.
Influence of the quality of the functional periphery of the lower limb on the posture and axial system in children
Keywords: periferie dolní končetiny; postura; axiální systém; vadné držení těla; psychomotorický vývoj; lower leg peripherals; posture; axial system; defective posture; psychomotor development