Působnost ČNB na finančním trhu, stabilita české ekonomiky v době finanční krize v roce 2008 a vliv této krize na investice - Žáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Finanční krize je fenomén, který zasáhl v roce 2008 téměř celý svět. Tato práce se zabývá problematikou finanční krize v České republice. Práce je rozdělena do několika částí. V první polovině je charakterizována finanční krize, její příčiny a průběh až do doby, než jí byla zasažena Česká republika. Dále posuzuji dopady krize na českou ekonomiku a její vývoj v roce 2008. V další části hodnotím dopad krize na české investory v roce 2008 a zaměřuji se na působnost České národní banky. V poslední části se zamýšlím nad řešením finanční krize a nad tím, zda má finanční krize i kladné dopady na ekonomiku státu.
Activity of the Czech National Bank in the Financial Market, Economic Stability in the Czech Republic at the Financial Crisis in 2008 and the Influence of This Crisis on Investment
Keywords: Česká národní banka; finanční trh; finanční krize; finanční stabilita; hospodářský cyklus; inflace; nezaměstnanost; HDP; platební bilance; investice; Czech National Bank; financial market; financial crisis; financial stability; business cycle; inflation; unemployment; GDP; balance of payments; investment