Svéprávnost a opatrovnictví z pohledu klientů a odborné veřejnosti - Borovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Pro svou diplomovou práci jsem si zvolila téma Svéprávnost a opatrovnictví z pohledu klientů a odborné veřejnosti. Tato práce je rozdělena na teoretickou část a výzkumnou část. V teoretické části práce jsou uvedeny informace o svéprávnosti, institutu opatrovnictví a také o osobě opatrovníka. Institutu opatrovnictví je v teoretické části věnován poměrně velký prostor a jsou zde uvedeny informace například o opatrovnickém řízení, o výběru osoby opatrovníka, ale také o právech a povinnostech opatrovníka či o kontrole jednotlivých opatrovníků. Jsou zde zmíněny také další vybrané instituty občanského zákoníku, které mohou být nápomocné osobám s mentálním postižením, aniž by jim byla omezena jejich svéprávnost. V teoretické části je také věnován prostor důležitému tématu, jímž jsou lidská práva a to jak obecným pramenům lidských práv, tak i pramenům práv osob s mentálním postižením. Dále je v teoretické části práce ještě velmi stručně zmíněna charakteristika osob s mentálním postižením, a etiologie mentálního postižení. Ve výzkumné části práce jsou prezentovány výsledky výzkumu, jenž byl zpracován kvalitativní strategií výzkumu. Data byla získávána metodou dotazování a technikou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor představovaly osoby s mentálním postižením, jež jsou omezeny ve svéprávnosti a také zástupci odborné veřejnosti, kteří se nějakým způsobem zabývají institutem opatrovnictví a denně se s touto problematikou setkávají v rámci své profese. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak klienti s mentálním postižením a zástupci odborné veřejnosti vnímají institut opatrovnictví a záležitosti s ním spojené. Dále bylo v rámci výzkumu zjišťováno, zda klienti vědí, jakou roli zastává opatrovník v jejich životě či zda znají svá práva a povinnosti. V neposlední řadě pak byly zmapovány názory odborné veřejnosti na roli opatrovníka v klientově životě a také zkušenosti odborné veřejnosti s uplatňováním vybraných práv a povinností klientů. Na základě výsledků výzkumu bylo zjištěno, jak klienti i odborná veřejnost vnímají institut opatrovnictví, jak se dívají na práva a povinnosti klientů i opatrovníků, jak moc je dle nich výkon opatrovnické funkce náročný a v neposlední řadě také jakou roli by měl opatrovník zastávat v opatrovancově životě.
The Legal Capacity and Guardianship from the Perspective of Clients and Professionals
Keywords: Svéprávnost; omezení svéprávnosti; institut opatrovnictví; opatrovník; lidská práva; osoba s mentálním postižením.; Legal capacity; limitation in legal capacity; guardianship institute; guardian; human rights; a person with a mental disability.