Respondentní prostředky terminativnosti (kontrastivní korpusová analýza) - Sedláčková, Jolana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá Respondentními prostředky terminativnosti (kontrastivní korpusová analýza). V první části práce je vysvětleno, co znamená pojem terminativnost. Dále jsou popsány respondentní prostředky terminativnosti, které se vyskytují v českém a ve španělském jazyce, a to z pohledu českých a španělských gramatik. Druhá část práce srovnává, s využitím textů obsažených v Českém národním korpusu InterCorp v12, jestli jsou vybrané respondentní prostředky terminativnosti z jednoho jazyka překládány do druhého jazyka také prostředky terminativnosti nebo nikoliv. Cílem práce je zjistit, jak často, a také v kterých typech textu, odpovídá vyjádření terminativnosti v jednom jazyce druhému.
Respondents of the Aktionsart category "terminativity" (contrastive corpus analysis)
Keywords: terminativnost; způsob slovesného děje; opisné slovesné vazby; korpusová analýza; terminativity; Aktionsart category; verbal periphrasis; corpus analysis