Periodika mladých začínajících autorů počátku 20. let 20. století (Most, Orfeus) - Stránská, Anna (Jihočeská univerzita, 2012)
Časopisy Most a Orfeus patřily k dočasným tribunám mladých začínajících autorů na počátku 20. let dvacátého století, v rozmezí let 1920 ? 1923. Tato diplomová práce se zabývá jejich výzkumem. Pokouší se analyzovat jednotlivá dostupná čísla periodik a přiblížit tak především soudobou literární tvorbu, přičemž zohledňuje také ostatní kulturní dění (výtvarné umění, hudba, divadlo). Následně jsou časopisy mezi sebou porovnány. Periodika jsou představena vzhledem ke svému historickému a kulturnímu pozadí 20. let. Vedle avantgardního pole je zde sledována i linie autorů, kteří přestože stojí stranou avantgardního kánonu, jsou aktivně účastni na tehdejším kulturním životě.
Young Author´s Reviews at the Beginning of 20th Years of 20th Century (Most, Orfeus)