Zjištění nejčastějších funkčních poruch pohybového systému dětí mladšího školního věku, konkrétně v 3. a 4. třídě na základních školách ve Strakonicích - Křížová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výskytu nejčastějších funkčních poruch u dětí mladšího školního věku. Výzkum byl proveden celkem ve dvaceti čtyřech třídách na základních školách ve Strakonicích a zúčastnilo se ho celkem 402 dětí. Úkolem práce bylo zpracování kvalitní literární rešerše na základě studia odborné české i cizojazyčné literatury. Poté získání souhlasu ředitelů škol, třídních učitelů a rodičů s provedením výzkumu, v rámci kterého byla použita metoda testování standardizovanými testy pro vyšetření držení těla. Součástí souhlasu rodičů byl i dotazník, ve kterém rodiče vyplnili tělesnou výšku, váhu a sportovní aktivitu svého dítěte. Získaná data byla zpracována do tabulek a četnost poruch byla vyhodnocena v grafech. Celkové výsledky ukázaly rozdílné hodnoty hodnocení držení těla. Dle metody Jaroše a Lomíčka mělo dokonalé držení těla 20 % dětí, dobré 73 % a vadné 7 %. Matthiasův test ukázal 63 % dobré držení těla a 37 % vadné držení těla. Překvapivé zjištění bylo u hodnocení dolních končetin. Plochost a varozita či valgozita byla nalezena u poloviny výzkumného souboru. Tímto výzkumem došlo k potvrzení důležitosti každodenní pohybové aktivity a kompenzačního cvičení v boji proti funkčním poruchám.
Determining the most common functional disorders of the musculoskeletal system of primary school children, particularly in 3th 1st and 4th grade at elementary schools in Strakonice
Keywords: držení těla; metody testování; kompenzační cvičení; pohyb; zdravotní tělesná výchova.; posture; test methods; therapeutic excercises; activity; health physical education.