Infekce jako rizikový faktor pro průběh těhotenství - Hrubešová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce na téma ''Infekce jako rizikový faktor pro průběh těhotenství'' má charakter výzkumu. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část předkládá pohled na infekce v těhotenství. Pozornost je zaměřena především na problematiku rodiček kolonizovaných streptokoky skupiny B (GBS, Streptococcus agalactiae), což může způsobovat širokou škálu infekčních onemocnění u novorozence, včetně život ohrožující sepse. Tato část práce je rozdělena do sedmi kapitol, ve kterých jsou stručně uvedeny poznatky o původci onemocnění, rizikových faktorech, klinickém průběhu onemocnění, aktuální možnosti diagnostiky tohoto onemocnění. Dále je uveden současný systém optimálního postupu při provádění screeningu k identifikaci žen kolonizovaných GBS a intrapartální antibiotické profylaxe těchto rodiček. Cílem praktické části práce bylo zjistit, kolik procent dětí narozených matkám kolonizovaným GBS bylo i přes intrapartální antibiotickou profylaxi kolonizováno streptokoky skupiny B. Hypotéza 1 předpokládá, že intrapartální antibiotická profylaxe byla rodičkám kolonizovaným GBS podána v intervalu delším než 4 hodiny před porodem. Hypotéza 2 předpokládá, že novorozenci GBS pozitivních matek, kterým byla antibiotická profylaxe podána minimálně 4 hodiny před porodem, nebyli kolonizováni streptokoky skupiny B. K ověření nebo vyvrácení hypotéz je použit kvantitativní výzkum, provedený prostřednictvím retrospektivní analýzy zdravotnické dokumentace. Soubor tvoří ženy, které porodily na Gynekologicko - porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. v období od 1.6.2006 do 8.8.2007 a byla u nich prokázána kolonizace streptokoky skupiny B. Smyslem práce je vyhodnocení prováděné antibiotické profylaxe v porodnici v Českých Budějovicích a využití těchto výsledků při výuce i v praxi.
INFECTION AS A RISK FACTOR DURING PREGNANCY
Keywords: streptokoky skupiny B; Streptococcus agalactiae; těhotenství; screening; kolonizace pochvy; kolonizace novorozence; antibiotická profylaxe; GBS infekce; group B Streptococci (GBS); Streptococcus agalactiae; pregnancy; screening; vaginal colonization; colonization of a newborn infant; antibiotic prophylaxis; GBS infection