Přechylování příjmení v českém jazyce - Nagyová, Helena (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je přechylování příjmení v českém jazyce. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části je zahrnuto všeobecné poučení o přechylování a zákonech spravujících tuto problematiku. Dále je podstatná část věnována teoretickému seznámení s pravidly přechylování a skloňování jednoslovných i víceslovných příjmení. Konec teoretické části je věnován problematice přechylování z pohledu lingvistů, a také poučení o začleňování cizích a orientálních osobních jmen do češtiny. Druhá polovina práce obsahuje výzkumnou část zpracovanou kvantitativním šetřením pomocí anonymního dotazníku, jenž byl rozdán respondentům tří věkových kategorií. Cílem práce je zjištění, zda respondenti upřednostňují přechýlená či nepřechýlená příjmení, a zda existuje vztah mezi názory respondentů a jejich věkem.
Gender Inflection in the Czech Language
Keywords: přechylování - skloňování - příjmení - pravidla - zákony; formation of feminines - declension - surnames - rules - laws