Zpracování a hodnocení problematiky mezd a zaměstnanců - Drnková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této bakalářské práce bylo proniknutí do oblasti zpracování mezd. Teoretická část nejprve vychází z objasnění pojmu mzda, jednotlivých funkcí mzdy, způsobu utváření, výpočtu a účtování mzdy. Je zde zmíněno i pracovní právo, zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení a daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Vzhledem k tomu, že je tato oblast velice rozsáhlá a nelze ji v rámci této bakalářské práce zcela obsáhnout, soustřeďuje se především na systém odměňování a jeho jednotlivé nástroje. Obzvláště zvýšená pozornost je věnována zaměstnaneckým benefitům, a to v souvislosti se změnami v zákoně o daních z příjmů, které jsou v platnosti od 1. 1. 2007 a to především zásluhou zákoníku práce, který na první pohled mírně, ale ve skutečnosti velmi zásadně novelizoval zákon o daních z příjmů. Tato novela zapříčinila vznik širšího prostoru pro poskytování zaměstnaneckých výhod na vrub daňových výdajů zaměstnavatele. Praktická část je již zaměřená na konkrétní společnost. V této společnosti si každá dceřiná společnost vytváří pro své zaměstnance vlastní pravidla pro odměňování, pouze pro vrcholný management jsou pravidla nastaveny mateřskou společností. Pro názornost je zde představena podrobná struktura systému odměňováni včetně jeho jednotlivých nástrojů na jedné z dceřiných společností a dále je zde uveden i systém odměňování vrcholného managementu. K odměňování společnost v menší míře využívá i zaměstnanecké benefity, ale pro jejich poskytování není zatím vytvořen ucelený systém. Další úsek praktické části zahrnuje návrh na zlepšení způsobu odměňování prostřednictvím vytvoření uceleného systému poskytování zaměstnaneckých výhod. K již zmíněné novele zákona o daních z příjmů se vrací i praktická část, jelikož při seznamování s vybranými typy benefitů do již zmiňovaného systému, jsou v souvislosti s jejich poskytováním objasněny dopady na veřejné zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení a daň z příjmů a to jak z pohledu zaměstnance tak i z pohledu zaměstnavatele. V závěrečné části je vyhodnocen systém odměňování v této společnosti a zároveň je zde vyzdvižena výhodnost odměňování prostřednictvím benefitů a to nejen v souvislosti s motivací a spokojeností zaměstnanců, ale i v souvislosti s daňovou optimalizací.
Salery and Employee Problems Formulation and Evaluation
Keywords: odměňování; mzda; funkce mzdy; mzdová politika; formy mzdy; příplatky ke mzdě; zaměstnanecké výhody; benefity; systém zaměstnaneckých výhod; pojistné; daň z příjmů.; Rewarding; wage; functions of wage; wage policy; forms of wage; wage bonuses; employees{\crq} bonuses; benefits; employee rewarding system; insurance premium; income tax