Kolagen, nový induktor rezistence u rostlin? - Vachová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2023)
Rostliny se brání proti patogenům svým vrozeným imunitním systémem, který je rozdělený do dvou větví. Prví se nazývá PTI (vzory spuštěná imunitní odpověď). Ta je indukována rozpoznáním molekul pocházejících z patogenů jako jsou mikroby, viry nebo škodlivé organismy včetně nepatogenů. Druhá větev je spuštěna rozpoznáním efektorů a je nazývána ETI (efektory spuštěná imunitní reakce). Patogeny vypouštějí efektory pro posílení virulence. Rostlinná imunitní reakce může být také indukována uměle látkami pocházejícími z patogenů či uměle syntetizovaných, které podpoří rezistenci. V této studii se soustředíme na to, zda by kolagen k takovéto reakci mohl vést a idukovat rezistenci.
Collagen, a new inducer of resistance in plants?
Keywords: Imunita rosltlin; rezistence; kolagen; Plant immune system; resistance; collagen