La langue française au Maroc - Jurišová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou frankofonie v africké zemi Maroku, jež bylo v historii po dobu 44 let francouzským protektorátem. V úvodní části je kladen důraz na implantaci francouzského jazyka v zemi. Práce dále osvětluje její socio-lingvistickou situaci a postavení francouzštiny mezi ostatními jazyky užívanými tamějšími obyvateli. Poslední část této práce je věnována podrobnému rozboru příslušné legislativy a popisu zavedené praxe, na jejichž základě je zhodnoceno současné postavení francouzského jazyka v různých oblastech společenského života.
French language in Morocco
Keywords: Maroko; Frankofonie; francouzský jazyk; jazykové uspořádání; socio-lingvistická studie; legislativa upravující jazykové uspořádání; Morocco; Francophonie; French language; language planning; demolinguistic study; law about language