Vývoj (fragmentace) krajiny na příkladu obce Besednice - Šaufler, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na vzniklé změny ve využívání půdy v obci Besednice, které byly ovlivněny tvorbou místní krajiny od II. vojenského mapování až po současnost. Práce je založena na interpretaci pěti historických map a leteckých snímků sledovaného území, v časovém horizontu od roku 1843 do roku 2013. Pomocí geoinformačních technologií jsou vypočítány hodnoty zastoupení jednotlivých kategorií land use, které jsou pak jako takové porovnávány. Je zde brán ohled na vzájemný vztah mezi změnami využití, zásahem lidského činitele a obecně je brán také ohled na přírodní možnosti a podmínky sledovaného území, které vzhled krajiny určují. V závěru jsou analyzovány změny a vývoj krajiny obce Besednice a ve zkratce vyhodnocen územní plán a jeho plánované změny intravilánu.
Developement (fragmentation) landscape using the example of Besednice
Keywords: Krajina; krajinný vývoj; land-use; GIS; Besednice; historické mapy a snímky; Landscape; land development; land-use; GIS; Besednice; historical maps and images