Potřeby a očekávání zákazníků spotřebních družstev - Křemenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na potřeby a očekávání zákazníků spotřebního družstva v Táboře. Hlavním cílem práce je posoudit míru spokojenosti zákazníků spotřebních družstev s navštěvovanou prodejnou a zjistit jejich očekávání z pohledu vývoje nabídky zboží a služeb. Dílčím cílem je zjistit, zda je z pohledu zákazníka, který alespoň občas nakupuje v prodejnách COOP, dostatek těchto prodejen v jeho bydlišti a následně zjistit, zda je důvodem respondenta, který nenakupuje v těchto prodejnách vůbec, nedostatek prodejen v jeho bydlišti. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zpracována na základě externích zdrojů. Odhaluje novinky a trendy v nákupním chování a terminologii spokojenosti zákazníka. Zákon o obchodních korporacích vymezuje podmínky družstva. Literární rešerši uzavírají spotřební družstva. Praktická část je věnována marketingovému výzkumu a probíhá formou dotazníkového šetření. Následně jsou navržena doporučení pro zvýšení spokojenosti zákazníků a tím i spotřebního družstva.
Needs and expectations of consumer co-operative´s customers
Keywords: zákazník; nákupní chování; spokojenost zákazníka; spotřební družstva; dotazníkové šetření; customer; consumer behaviour; customer´s satisfaction; co-operative´s customers; questionnaire survey