Klavírní alba pro děti a mládež se zaměřením na tvorbu R. Schumanna, P. I. Čajkovského, B. Bartóka a S. Prokofjeva - Mezerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat z metodického hlediska rozmanité skladby různých vývojových období klavírní tvorby, která je určena dětem a mládeži. Dále bych chtěla přiblížit ta alba pro mládež, která nejsou příliš známá, ačkoliv nabízejí velmi vděčný metodický materiál. Součástí práce je rozbor klavírních alb autorů spadajících historicky do dvou století (19. a 20.) a průzkum (formou dotazníku a jeho analýzy) využití těchto skladeb v rámci výuky klavírní hry na ZUŠ a konzervatořích (v rámci předmětu Základy klavírní hry).
Piano Albums for Children and Youth with a View to the Work by R. Schumann, P. I. Tchaikowski, B. Bartók and S. Prokofjev
Keywords: Schumann; Čajkovskij; Bartók; Prokofjev; Album pro mládež; romantismus; hudba 20. století; tónina; metrum; rytmus; tempo skladby; technika klavírní hry; pedalizace; dynamika skladby; agogika; doporučená etuda k nácviku; forma skladby.; Schumann; Tchaikovsky; Bartók; Prokofiev; albums for youth; romanticism; music of the 20th century; key; rhythm; composition tempo; piano playing technique; composition dynamics; agogics; recommended technique of practice; composition form.