Fara a kostel v Lišově v době "dlouhého" 19. století - Šperňáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce přibližuje každodenní život v jihočeské farnosti Lišov v letech 1789-1914. Autorka vycházela převážně z pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích ve fondu Farní úřad Lišov a Okresní úřad České Budějovice I, ve Státním oblastním archivu v Třeboni ve fondu Biskupský archiv a z pramenných materiálů Katastrálního úřadu České Budějovice. Předkládaná práce je rozdělena do sedmi kapitol, úvodu a závěru. První kapitola přibližuje na základě odborné literatury vývoj církevní správy a farní organizace v Čechách ve sledovaném období. V dalších kapitolách se autorka zabývá lišovskou farností, jejím správním vývojem a hospodářským zabezpečením lišovského záduší; všímá si též sociálních poměrů obyvatel farnosti. Dále se práce věnuje lišovskému kostelu, jeho přestavbě a lidem, kteří chod farnosti zajišťovali, ať už hmotně, duchovně či fyzicky, a na konkrétním případě přibližuje život lišovského farníka na počátku 20. století. Práce nastiňuje život venkovské farnosti v prudce se měnící a modernizující době devatenáctého a počátku dvacátého století. Součástí práce jsou textové a obrazové přílohy.
The rectory and the church in Lišov at the time of "the long" 19th century
Keywords: Fara; kostel; Lišov; 19. století; Rectory; church; Lišov; 19th century