Krize současné české rodiny a její možný vliv na morálku dětí v mladším školním věku - Sobková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá současnou rodinou, vymezuje její funkce a popisuje její historický vývoj. Věnuje se otázce projevů krize současné rodiny. Práce popisuje také morálku a hodnoty a jejich roli v životě člověka, ale i faktory ovlivňující vývoj hodnotových systémů. V další části práce jsou zmiňovány nejčastější projevy rizikového jednání dětí. Poslední kapitola je pak věnována nalezení souvislostí mezi krizí současné rodiny a zvýšeným morálně rizikovým jednáním dětí. Tato práce je postavená čistě na teoretické rovině náhledu odborné literatury na tuto problematiku.
The crisis of a present Czech family and effects of this crisis on the morality of children in younger school age
Keywords: Rodina; funkce rodiny; historie rodiny; krize rodiny; morálka; hierarchie hodnot; vliv vrstevnické skupiny; vliv školního prostředí; vliv masmédií; rizikové morální jednání.; Family; family function; family history; family crisis; morality; hierarchy of values; peer group influence; influence of school environment; influence of mass media; risk moral behavior.