Analýza restriktivních (vylučujících) aktualizátorů v češtině a španělštině - Podroužková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato kvalifikační práce je zaměřena na studium vylučovacích nebo-li restriktivních aktualizátorů v českém a španělském jazyce. Práce je rozdělena na část teoretickou, kde budou na základě sekundární literatury popsány vylučovací aktualizátory v obou jazycích a část praktickou. V části praktické bude dále na základě paralelního korpusu zkoumáno, jaké lexikální ekvivalenty odpovídají jednotlivým českým aktualizátorům, přičemž budou dále detailně zkoumány jednotlivé rozdíly, ať již sémantické či změny v postavení.
Analysis of restrictive rhematizers in Czech and in Spanish
Keywords: aktualizátor; korpus; adverbium; aktuální větné členění; focusing adverbs; corpus; adverb; functional sentence perspective