Měření a vyhodnocení produkce emisních plynů ve vybraném provozu chovu prasat a návrh na jejich snižování. - Pražák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Omezení emisí amoniaku a skleníkových plynů je v současné době jedním z hlavních předpokladů pro zlepšení vztahu mezi zemědělstvím a životním prostředím. Vliv zemědělství významně působí nejen na životní prostředí z hlediska tvorby krajiny, ale především na jeho tři základní složky ? ovzduší, vodu a půdu. Zemědělská prvovýroba je výrazně ovlivňuje zejména intenzivními chovy hospodářských zvířat svými meziprodukty, kterými jsou především organické zbytky a plynnými emisemi negativně působícími na životní prostředí jako celek. Zemědělství produkuje až 90 %celosvětového množství amoniaku. V evropském měřítku musí být množství úniku amoniaku snížené. Jednou z perspektivních technologií je využívání biotechnologických přípravků a rostlinných aditiv pro snížení produkce amoniaku a skleníkových plynů ve stájovém prostředí, na skládkách a při aplikaci chlévského hnoje a kejdy.
Measurement and evaluation of exhaust gas production in selected pig operation and design to reduce them.
Keywords: kejda; skleníkové plyny; aditiva; chovyhospodářských zvířat; amoniak.; breeding; greenhouse gases; aditives; livestock; amonia.