Přímá volba prezidenta v České republice a Spojených státech amerických - Jurgová, Iva (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá přímou volbou prezidenta v České republice a Spojených státech amerických. Předmětem práce je komparace volebních systémů pro prezidentské volby a komparace kompetencí vyplývajících z těchto voleb. První část práce zahrnuje popis volebních systémů, postavení prezidentů v jednotlivých politických režimech a následně samotnou deskripci politických systémů. Ve druhé části práce je pozornost věnována komparaci způsobu volby prezidenta a jeho kompetencím. Cílem bakalářské práce je porovnání ústavních institucí prezidentů v České republice a Spojených státech amerických.
Direct election of the president of the Czech Republic and the United States
Keywords: volební systémy; politické systémy; volba prezidenta; pravomoc prezidenta; electoral systems; political systems; election of the President; competence of the President