Daňové delikty v České republice - Svobodný, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem této diplomové práce je objasnit v obecné rovině daňové delikty a samozřejmě i případné s touto problematikou úzce související trestné činy v České republice. Daňové delikty a obecně komplexní problematika týkající se daní dopadá na každého společensky aktivního občana, tedy na fyzické osoby a zároveň na osoby právnické. Každý subjekt se snaží dosáhnout co nejmenšího daňovému zatížení, neboť většina společnosti nahlíží na daň jako na finanční výdaj, bez ohledu na širší souvislosti a význam daní jakožto státního příjmu k zabezpečení veřejných statků. Základním pramenem této diplomové práce je zákon č. 280/2009 Sb., Daňový řád, ve znění pozdějších předpisů. Daňový řád jako takový není ovšem jediným pramenem daňového práva, významným pramenem je také zákon č. 456/2011 Sb., o finanční správě. V České republice je daňový systém rozvržen do několika specifických daní. Každá daň je upravena svým vlastním zákonem. Mimo zákony zde také figurují další právní normy, jako jsou pokyny generálního finančního ředitelství, vyhlášky, či směrnice Evropské unie.
Tax offenses in the Czech Republic
Keywords: Daňový delikt; Daňový řád; Sankce v daňovém řízení; Daňový systém; Tax offense; Tax Code; Sanctions in tax proceedings; Tax system