Poetická imaginace presbyteriánské spirituality v kancionálu Trinity Hymnal - Winsted, Margareta (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce představuje českému prostředí angloamerickou diskusi v poetické teologii, se zaměřením na poetickou imaginaci presbyteriánské spirituality a jejího vývoje. Zabývá se poetickou imaginací písní zpěvníku konzervativních presbyteriánských církví Trinity Hymnal (1990), který původně vznikl jako reakce na liberální proud presbyteriánství. Zpěvník tak úzce souvisí se sporem o bohoslužebnou liturgii (tzv. Worship Wars), který v současnosti probíhá v amerických evangelikálních kruzích. Práce v úvodu představuje obor poetické teologie se zaměřením na definici protestantské poetické teologie podle W. A. Dyrnesse. Druhá kapitola se věnuje charakteristice presbyteriánské spirituality na základě McGrathovy typologie. McGrathova teologická témata křesťanské spirituality jsou nejprve vymezena na základě učení presbyteriánství (především kalvinismu a Westminsterského vyznání víry) a posléze sledována v poetické imaginaci písní kancionálu Trinity Hymnal. Práce tak prostřednictvím poetické imaginace písní, která vychází především z poetické imaginace Písma a anglikánské Book of Common Prayer, sleduje prolínání jednotlivých křesťanských tradic písní kancionálu a výpovědní hodnotu poetického jazyka. Práce představuje a analyzuje problematiku presbyteriánského hledání adekvátního výrazu písní v bohoslužbě a v definici teologických témat kancionálu nabízí nové východisko pro další zkoumání současných trendů americké bohoslužebné tradice presbyteriánství. Zcela jedinečné je v tomto směru zkoumání propojení jazyka presbyteriánské duchovní písně s anglikánskou liturgií. Práce zároveň nabízí výzkum poetické imaginace duchovních písní a propojení tradic jako téma k obohacení ekumenické diskuse.
The Poetic Imagination of Presbyterian Spirituality in the Trinity Hymnal
Keywords: kalvinismus; křesťanská spiritualita; poetická imaginace; poetická teologie; presbyteriánství; presbyteriánská církev; presbyteriánská duchovní píseň; reformovaná teologie; Trinity Hymnal; Worship Wars; Calvinism; Christian spirituality; poetic imagination; poetic theology; Presbyterianism; Presbyterian church; reformed theology; Presbyterian hymns; Trinity Hymnal; Worship Wars