Schoenebeckovo postpedagogické dílo a jeho myšlenkové kořeny v rámci dějin teorií výchovy - Fér, Daniel (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá dílem německého teoretika výchovy Schoenebecka. Nejprve zkoumá, jak se jeho teorie postupně vyvíjela a k jakým zásadám došla. Následně prochází dějiny teorií výchovy od Komenského až do současnosti. Zkoumá východiska jednotlivých teorií a srovnává je s východisky Schoenebecka, aby odhalila, co způsobuje neshody v diskusi o nich. Nakonec hledá východiska, která lze dnes stavět proti těm Schoenebeckovým.
Postpedagogical work of Schoenebeck and its roots in the history of theory of education
Keywords: Schoenebeck; postpedagogika; amikace; dějiny pedagogiky; výchova; alternativní pedagogika; antipedagogika; Schoenebeck; postpedagogy; amication; history of education; education; alternative pedagogy; antipedagogy