Využití ortotických pomůcek u dětí s dětskou mozkovou obrnou - Pipková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Dětská mozková obrna (DMO) je soubor poruch vývoje postury a hybnosti, které způsobují omezení aktivity. Je to neprogresivní onemocnění, jež vzniká v pre-, peri-nebo postnatálním období dítěte. Ačkoliv postižení nepokračuje, komplexní rehabilitací může docházet ke zlepšení klinického stavu. Rozlišujeme spastické a nespastické formy. Hlavním cílem této práce bylo zmapovat možnosti ortotické péče u dětí s DMO a vyhodnotit efekt fyzioterapie s využitím vybraných pomůcek. Spolupráce probíhala se třemi probandy s hemiparetickou formou DMO. Hlavní cíle vycházejí z výzkumných otázek: Jaké jsou možnosti ortotické péče u dětí s dětskou mozkovou obrnou? K jakým změnám v posturálním chování probandů dojde při fyzioterapii s využitím ortotických pomůcek? Teoretická část se zabývá problematikou DMO. Onemocnění je obecně popsané, rozdělené podle období vzniku a forem, dále je také objasněna diagnostika a léčba. Zabývá se také spasticitou, jejími projevy, mechanismy, diagnostikou a léčbou. Je uveden přehled ortotických pomůcek k ovlivnění různých klinických příznaků DMO. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum, který byl prováděn pomocí kazuistik tří dětí školního věku, které mají hemiparetickou formu DMO. Práce obsahuje vstupní a výstupní kineziologický rozbor a popis terapií proběhlých fyzioterapií v průběhu mého výzkumu, tedy šesti měsíců. Vliv ortotických pomůcek využívaných probandy (ortopedických stélek a kineziotapingu) na posturální chování byl ověřován pomocí posturografie (VSR Sport, NeuroCom?) a povrchové elektromyografie (MyoResearch, Noraxon). Výzkum probíhal v Centru Arpida v Českých Budějovicích a v Centru fyzioterapie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Z výsledků vyplývá, že vzhledem ke kratší paretické končetině či plochonoží, se na základě experimentálního vyšetření ukázala u 2 z 3 probandů korekce ortopedickými vložkami, případně doplněná kineziotapingem, jako přínosná pro zlepšení posturálního chování. Práce by mohla být využita jako ucelený přehled o dané problematice, možnostech ortotické péče u dětí s DMO.
Use of orthotic aids for children with cerebral palsy
Keywords: Dětská mozková obrna; DMO; spasticita; ortézy; ortopedické vložky; kineziotaping; KT; povrchová elektromyografie; PEMG; posturografie.; Cerebral palsy; CP; spasticity; orthoses; orthopaedic insoles; athletic taping; KT; surface electromyography; SEMG; posturography.