Motivace a stimulace příslušníků u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje - Suchanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřená na problematiku motivace a stimulace příslušníků denní směny a výjezdových hasičů u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Přináší přehlednou analýzu systému pro vedení organizace a následně navrhuje změny v této problematice. Začátkem této práce je představena teoretická část týkající se dané problematiky s ohledem na vědeckou literaturu, jsou vysvětleny základní pojmy z české i zahraniční literatury a z internetových zdrojů. Je zde také představen služební zákon, ze kterého musí motivace příslušníků vycházet a zároveň ho dodržovat. Tato práce rozebírá také fond kulturních a sociálních potřeb a kolektivní dohodu. Výzkumná část je zaměřena na analýzu stávajícího motivačního a stimulačního systému tak, aby byly zodpovězeny výzkumné otázky a splněny cíle práce. Vyhodnocení proběhlo formou dotazníkového šetření u příslušníků denní směny a formou strukturovaných rozhovorů s výjezdovými hasiči. Právě tyto dvě skupiny jsou mezi sebou porovnávány. Výsledky pro jednotlivé otázky jsou zpracovány formou přehledných grafů. Na základě tohoto vyhodnocení je zjištěno, že motivace příslušníků denní směny se značně liší od výjezdových hasičů. Ačkoliv jsou předpisy v podobě služebního zákona a kolektivní dohody dostačující, bylo by vhodné v této legislativě dostát změn, které by byly zaměřeny zvláště na jednotlivé skupiny příslušníků. Závěrem této práce jsou navrženy změny v motivačním a stimulačním systému, které by mohly vést ke zlepšení pracovních podmínek a spokojenosti příslušníků.
Motivation and stimulation of members of the Fire and Rescue Service of the South Bohemian Region
Keywords: motivace; stimulace; příslušník; fond kulturních a sociálních potřeb; kolektivní dohoda; benefit; motivation; stimulation; member; FKSP; collective agreement; benefit