Možnosti eliminace rizik recidivy u osob podmíněně propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody - Valíčková, Světlana (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt Diplomová práce s názvem - Možnosti eliminace rizik recidivy u osob podmíněně propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody (dále též VTOS) umožňuje osvětlit aktuální téma kriminální recidivy v době, kdy se stále diskutuje o přeplněnosti věznic a o účinnosti a zdokonalování ukládání alternativních trestů. Teoretická část je rozdělena do čtyř podkapitol, ve kterých se snažím objasnit stěžejní témata, důležitá pro zasvěcení do dané problematiky. Vysvětluji tak jednotlivé pojmy, uvádím statistické údaje, vyjmenovávám a popisuji možné nástroje prevence recidivy, mezi něž řadím např. programy zacházení nebo alternativní tresty. Poukazuji na zavádění nových nástrojů, jako je např. elektronický monitoring či probační domy. Uvádím subjekty zabývající se prevencí kriminální recidivy. Empirická část popisuje samotný výzkum, který je rozdělen na dvě části. K dosažení stanoveného cíle byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. První část jsem realizovala na výzkumném vzorku devíti klientů podmíněně propuštěných z VTOS s dohledem probačního úředníka. Druhá část výzkumu byla provedena na výzkumném vzorku osmi úředníků ze středisek Probační a mediační služby (dále též PMS) v Jihočeském kraji, stejnou metodou i technikou. Hlavním cílem bylo zmapovat nástroje využívané v kontextu prevence recidivy u osob podmíněně propuštěných z VTOS úředníky PMS. Výsledky ukázaly, že výčet nástrojů je velice rozmanitý. Nejvíce preferované jsou tzv. analýza sebehodnocení, profesionální rozhovor a pomoc jiných organizací např. úřadu práce, policie, nestátních neziskových organizací či dluhových poraden. Jedním z dílčích cílů bylo zjistit názory úředníků PMS na zavádění nových nástrojů pomáhajících ke snížení recidivy a odhalit jejich možné výhody a nevýhody. Výsledky ukázaly, že elektronický monitoring, jako nový nástroj všichni úředníci vítají a jsou přesvědčeni, že zvýší účinnost trestu domácího vězení. Zavádění probačních domů převážná většina oslovených označila za užitečné, hlavně v oblasti posílení sociálního fungování klienta. Druhým dílčím cílem práce bylo popsat rozdíly v rizicích recidivy z pohledu osob podmíněně propuštěných z VTOS a pohledu úředníků PMS. Z výsledků výzkumu vyplývá, že úředníci a klienti PMS mají rozdílné úhly pohledu na danou věc. Pracovníci PMS uváděli, že se klienti neumí podívat "do sebe", chybí jim sebereflexe, nemají schopnost se poučit z činu, který spáchali. Osoby podmíněně propuštěné z VTOS se nejvíce obávaly rizika závislosti na omamných látkách nebo automatech či ztráty zaměstnání. Práce má přinést vhled do problematiky zabývající se snížením rizik recidivy, seznámit s nově zaváděnými nástroji. Dále pak, poukázat na možná rizika a rozdíl recidivy z pohledu úředníků PMS a jejich klientů.
Elimination of the Risk of Recidivism of People Conditionally Released on Parole
Keywords: kriminální recidiva; rizika recidivy; probační a mediační služba; probační dohled; alternativní tresty; criminal recidivism; risk of recidivism; Probation and Mediation Service; probation supervision and alternative sentences