Služby pro osoby se znevýhodněním a jejich transformace po roce 2007 - Barvínková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Služby pro osoby se znevýhodněním a jejich transformace po roce 2007 Tato diplomová práce se zabývá zmapováním situace v oblasti sociálních služeb pro osoby s různým znevýhodněním s důrazem na transformaci sociálních služeb po roce 2007. V teoretické části se zabývám zejména charakteristikou předchozího a současného systému sociální péče. V charakteristice předchozího systému sociální péče se soustřeďuji na legislativu upravující tento systém. Dále se zabývám charakteristikou a postavením služeb poradenství a sociálně aktivizační služby z důvodu toho, že v dalších kapitolách se jim věnuji při představení služeb sdružení KONÍČEK, o. s. Při přestavení nového systému sociálních služeb se věnuji zejména základním zásadám toto systému, změnám, které systém přináší uživatelům, legislativě a standardům kvality sociálních služeb. Velká kapitola je věnována Zákonu o sociálních službách, v rámci kterého je charakterizováno postavení poradenství a Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Další kapitoly se věnují financování sociálních služeb, zdělávání pracovníků v sociálních službách a dobrovolnictví v sociálních službách. V praktické části představuji hypotézu a cíle této práce. V dalších kapitole této části se věnuji představení cílové skupiny této práce a popisu sběru dat. Data byla sbírána na základě řízeného rozhovoru, na otázky odpovídali zástupci dané neziskové organizace. Rozhovor obsahoval tři otázky a nabízel zároveň varianty odpovědní pro snadnější zpracování. Okruh otázek se zabýval přínosem a negativním dopadem, které poskytovatelé spatřují či se s nimi potkali v průběhu registrace sociálních služeb. V rámci této kapitoly představuji také činnost sdružení KONÍČEK, o. s. před rokem 2007, kdy služby nebyly registrovány. Dále představuji činnost sdružení v roce 2008, kdy již sdružení bylo registrovaným poskytovatelem sociálních služeb. Zabývám se zde podrobně cíly, posláním a průběhem jednotlivých služeb. Dále navazuji kapitolami o organizačním a materiálovém zajištění služby. V další kapitole hodnotím a rekapituluji změny, přínosy a negativa, která přinesla registrace sociálních služeb sdružení KONÍČEK, o. s.
"Services for people with handicaps and their transformation after 2007
Keywords: Registrace sociálních služeb; poskytovatelé sociálních služeb; uživatelé sociálních služeb; legislativa; Registration of social services; social service providers; social service users; legislature