Albinismus ve světě zvířat - Němcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem této bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled týkající se výskytu albinismu u zvířat a charakterizovat jednotlivé typy albinismu a jeho vznik. Albinismus je rozdělován na úplný a částečný podle toho, zda postižený jedinec je celý bílý nebo má postiženy jen některé části těla. Dalším typem albinismu je leucismus. Leucíni mají postiženy srst nebo peří, ale kůže je normálně pigmentovaná. Albinismus je dědičné onemocnění, může však vzniknout i během života, například vlivem stresu nebo nemoci. Způsobuje ho absence či nedostatek tmavého kožního pigmentu - melaninu. Melanin chrání kůži a oči před slunečním zářením. Postižení jedinci proto trpí kožními onemocněními a světloplachostí. V bakalářské práci je dokumentována pestrost tohoto onemocnění na příkladech různých zvířat, bezobratlých i obratlovců.
Albinism in the world of animals
Keywords: albinismus; částečný albinismus; živočich; melanin; albinism; partial albinism; animal; melanin