Vývoj softwaru a hardwaru pro externí a on-line sledování aktivit ve fotobioreaktorech - Tancer, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Tancer, J. Vývoj softwaru a hardwaru pro externí a on-line sledování aktivit ve fotobioreaktorech. Nové Hrady: ústav fyzikální biologie Jihočeská univerzita, 2006, 50 s. Diplomová práce, vedoucí Dalibor Štys Diplomová práce se zabývá metodikou určování stáří buněk na základě jejich zbarvení. V úvodu jsou probrány zakládní pojmy, používané ve zpracování obrazu a možnosti interpretace barev. Na základě vhodné interpretace barev závisý úspěšnost rozpoznání. Dále se popisují použité technologie předzpracování obrazů, každá technologie je doplněná testováním a zhodnocením výsledků. Na závěr je popsáno srovnání stáří buněk se zjištěnou škálou a v příloze zaznamenány výsledky testování na jednotlivých objektech I koloniích.
Development of software and hardware for external and on-line control of activities in photobioreactors.
Keywords: buňka; rozpoznání; barvy; morfismus; transformace; Lab