Kniha Jonáš, kapitoly 3 a 4, Exegeze, teologická témata a interpretace - Haloda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá exegezí, hlavními teologickými tématy a interpretacemi třetí a čtvrté kapitoly knihy Jonáš. V úvodu práce jsou definovány její cíle a zdůvodněn výběr studované perikopy pro exegetickou práci. Navazuje informace o literárním kontextu vybrané perikopy, souhrn současných názorů na autorství, dobu vzniku a povahu literárního žánru perikopy a knihy Jonáš jako celku. Vlastní exegetická práce se skládá z autorského překladu původního hebrejského textu perikopy, identifikace a zhodnocení významných gramatických a sémantických jevů následované výkladem jednotlivých veršů, založeným na vlastním pozorování a studiu významných komentářů. Jádro exegetické části je doplněno o literární analýzu studované perikopy. Závěr práce tvoří kapitola věnovaná identifikaci hlavních teologických témat a interpretací ve vztahu ke studované perikopě a jejich zhodnocení.
The Book of Jonah, chapters 3 and 4, Exegesis, theological themes and interpretations
Keywords: kniha Jonáš; kapitola 3; kapitola 4; exegeze; teologická témata; interpretace; Starý zákon; prorocké knihy; Boží lítost; Boží milosrdenství; Book of Jonah; chapter 3; chapter 4; exegesis; theological themes; interpretations; Old Testament; prophetic books; God's regret; God's mercy