Analýza věkové struktury vrcholových běžkyň na střední a dlouhé tratě v ČR od roku 1945 do roku 2017 - Malý, Filip (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou věkové struktury běžkyň na střední a dlouhé tratě v ČR od roku 1945 po 2017. Práce je řešena na základě obsahové analýzy, vyhodnocení získaných dat a využití historických metod. Cílem této práce bylo zjistit, jak se vyvíjel věk běžkyň na střední a dlouhé tratě ve zkoumaném období. V analytické části byly zkoumány a popsány charakteristiky běhů na střední a dlouhé tratě, jejich historie a vývoj běžeckých škol, dále biologický věk, odlišnost sportovního zatížení u žen, základní pohybové schopnosti, příprava a trénink v různém věkovém období a byly představeny životy a největší úspěchy nejvýznamnějších českých běžkyň. V syntetické části jsou prezentovány grafy a tabulky, které byly získané z analýzy dat v atletických ročenkách. Grafy znázorňují, jak se vyvíjela věková křivka ve zvolených disciplínách u souborů běžkyň na střední a dlouhé tratě. Z grafů lze vyčíst, že věková křivka dosahovala významně vyšších hodnot u delších tratí, než tomu bylo u tratí na kratší vzdálenost a také si je možné všimnout, v jakých disciplínách byla věková křivka nejvíce konstantní, popřípadě nejvíce kolísavá. Lze z těchto grafů také zřetelně vyčíst věk vrcholné výkonnosti v jednotlivých disciplínách, zejména v těch, kde byla věková křivka nejvíce konstantní. Věk vrcholné výkonnosti běžkyň v jednotlivých disciplínách je také vypočítán v tabulkách. Závěrem je možné také říci, že věková hranice, kdy se dosahovalo nejlepších výsledků po válce a v současnosti, se u některých disciplín téměř neliší.
Analysis of the age structure in the women's middle and long distance tracks from 1945 to 2017 in the Czech Republic
Keywords: věk; žena; běžkyně; atletika; běh; historie; age; woman; female runner; athletics; run; history