Analýza časových řad koncentrací aniontů a kationtů na povodí Kopaninského toku ve vazbě na využití půdy. - Kouřimská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Kvalita vody drobných povrchových toků v zemědělské krajině je v převážné míře klasifikována jako znečištěná až jako velmi znečištěná. Příčinu zvýšené mineralizace organické hmoty v půdě lze hledat ve změně fyzikálních, chemických a biochemických vlastností půdního profilu, které se negativně projevují právě v mineralizaci organické hmoty a uvolňování dusíku do půdního roztoku. Kvalitativní rozbory vod zemědělských povodí dokazují, že jakost povrchových vod v oblasti dusičnanového zatížení se v posledních letech výrazně nezlepšila. Dusičnany ve vodách jsou výrazným antropogenním faktorem, který velmi dobře definuje narušenost přírodního prostředí. Tato diplomová práce se zabývá analýzou časových řad koncentrací dusičnanů z malého zemědělského povodí Kopaninského toku na Českomoravské vysočině. Dále obsahuje trend vývoje této koncentrace a její sezónní složku.
Analysis of time series of anions and cations concentrations in the Kopaninsky stream catchment in relation to land use.
Keywords: koncentrace; dusičnany; povrchové vody; analýza časových řad; concentration; nitrates; surface waters; analysis of time series