Hodnocení řešení problému azbestu ve škole regionu z pohledu pedagogů - Šmerhová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Azbest, vláknitý minerál s výbornými chemicko-fyzikálními vlastnostmi a velmi širokým využitím zejména ve stavebnictví, je dnes již znám jako prokázaný lidský karcinogen, a proto bylo jeho používání zakázáno. Způsobuje azbestózu, pleurální hyalinózu, akutní exudativní pleuritidu, bronchogenní karcinom, pleurální mezoteliom. V poslední době probíhalo a stále probíhá po celé České republice mnoho rekonstrukcí školních zařízení. Tím dochází k vrtání a řezání, tedy uvolňování vláken do ovzduší a vnitřních prostor budov. Mnoho rekonstrukcí bylo prováděno také v Jihočeském kraji, kde se manipulovalo s panely obsahujícími azbest, což vyvolalo znepokojení nejen u pedagogů, zaměstnanců dotčených škol, ale i u rodičů dětí, které navštěvují školy obsahující azbestové materiály. Na řešení problému likvidace azbestu ve školách v České republice se podílela ve vzájemné spolupráci celá řada subjektů, a proto je pro pracovníky hygienické služby a pro podílející se subjekty velmi potřebné a přínosné mít informace o tom, jak byl jejich přístup k dané problematice a celé řešení problému hodnoceno ze strany pedagogů. Diplomová práce se skládá ze dvou částí teoretické a výzkumné. Práce se zabývá hodnocením řešení problému azbestu zainteresovanými orgány na škole z pohledu pedagogů. Teoretická část pojednává o vybraných chemických škodlivinách v pracovním prostředí. Dále se zaměřuje na škodlivinu azbest obecně. Posléze je věnována další kapitola problematice hodnocení zdravotních rizik, která se škodlivinami v pracovním prostředí velmi úzce souvisí. Praktická část obsahuje výsledky, které vyplynuly z rozhovorů s pedagogy. Vdiskuzi jsou výsledky porovnány s internetovými články a odbornou literaturou. Potřebná data pro výzkumnou část diplomové práce byla získána kvalitativním výzkumem pomocí interwiev s pedagogickými pracovníky ze základní školy Máj I. Za hlavní cíl jsem si v diplomové práci kladla zjistit úroveň spolupráce zainteresovaných subjektů při řešení problematiky likvidace azbestu v dotčené škole Jihočeského kraje. Z výzkumu vyplývá, že řešení problému azbestu na škole pedagogové ohodnotili převážně kladně. Chválili zejména přístup Magistrátu města Českých Budějovic. Kritizovali pochybení firem OHL ŽS a Mapoz Zliv při rekonstrukci a firmu Sita cz, která prováděla sanaci, po jejímž zásahu pedagogové postrádali mnoho věcí. Pedagogové si pletli kompetence krajské hygienické stanice s kompetencemi zdravotního ústavu, a proto by mělo dojí k seznámení laické veřejnosti s kompetencemi právě těchto orgánů, aby mohlo napomoci ve vzájemné komunikaci mezi jednotlivými subjekty a veřejností a v řešení nejen problematiky azbestu.
Rating solve the problem of asbestos in school of the region from the perspective of teachers
Keywords: Azbest; Azbest ve školách; Sanace azbestu; Řešení problematiky azbestu; Orgány ochrany veřejného zdraví; Asbestos; Asbestos in schools; Asbestos sanitation works; Resolution asbestos issues; Public health authorities