Vliv dlouhodobého handlingu na příznaky stresu u hraboše polního - Janochová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Úkolem této práce bylo zjistit, zda handling může ovlivnit sledované fyziologické parametry, dechovou frekvenci a hladinu kortikosteronu u hraboše polního (Microtus arvalis). Dále, zda sledované fyziologické parametry mohou souviset s behaviorálním typem zvířete, jelikož je hraboš polní stále častěji využíván jako modelový druh pro studie zabývajících se osobností zvířat. Dechová frekvence byla zaznamenána pomocí přístroje skládajícího se z komůrky, tlakového čidla, převodníku a osciloskopu. Hladina kortikosteronu byla analyzována ELISA testem. Osobnostní charakteristiky sledovaných zvířat byly získány z výsledků Open field testu (OFT) a vyvýšeného labyrintu (EPM). Handling neměl signifikantní vliv na klidovou dechovou frekvenci a basální a stresové hladiny kortikosteronu. Handlovaní jedinci oproti kontrolním měli téměř signifikantně nižší stresovou dechovou frekvenci. Nebyl nalezen signifikantní vztah mezi dechovou frekvencí a behaviorálním typem zvířete. Jedinci s nižší stresovou hladinou kortikosteronu ušli signifikantně delší vzdálenost v EPM.
Impact of long-lasting handling on stress symptoms in the common vole
Keywords: stres; dechová frekvence; kortikosteron; coping style; handling; stress; breath rate; corticosterone; coping style; handling