Vnímání významu matematiky a fyziky studenty gymnázií - Zavadilová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce mapuje subjektivní význam připisovaný studenty gymnázií v Českých Budějovicích pojmům matematika a fyzika. Zkoumáme, zda má na vnímání těchto pojmů vliv nabídka neformálního vzdělávání. Nosnou část práce tvoří výzkum doplněný teoretickými poznatky. Teoretická část pojednává o matematice a fyzice ve formálním a neformální vzdělávání, popisuje nabídku neformálního vzdělávání na námi vybraných gymnáziích a také v ní popisujeme námi použitou metodu sémantického diferenciálu, která je osvědčená při zkoumání konotativních významů pojmů. V praktické části práce podrobně popisujeme projekt empirického výzkumu, průběh sběru dat a v závěru práce popisujeme získané výsledky.
The perception od the importance of mathematics and physics by grammar schools students
Keywords: matematika; fyzika; sémantický diferenciál; formální vzdělávání; neformální vzdělávání; volný čas; mathematics; physics; semantic differential; formal education; non-formal education; free time