Kontrastive Analyse der tschechischen und deutschen Phraseologismen - Vidláková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je provést překlad a poté kontrastivní analýzu českých a německých frazeologizmů, které byly vyhledány v internetové verzi deníku ''Bild''. Po teoretickém úvodu následuje kontrastivní analýza, které spočívá v rozdělení frazeologizmů do 4 skupin podle stupně shody českého a německého frazeologismu. Každý frazeologizmus je opatřen vysvětlením významu, dále dokladem z textu a podrobným komentářem. Závěr práce je věnován výsledkům rozboru.
Contrastive Analysis of Czech and German Idioms
Kontrastivní analýza českých a německých frazeologizmů
Keywords: frazeologizmy; kontrastivní analýza; překlad; idioms; contrastive analysis; translation