Ovládání robota NAO v přímém režimu - Štrobl, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá programováním a prací s robotem NAO od společnosti Softbankrobotics. Popisuje robotův hardware i software. Cílem této práce bylo vytvoření aplikace, která přímo ovládá robota. Aplikace byla vytvořena v jazyku Python 2.7 pro operační systém Windows. Při tvorbě této aplikace bylo použito SDK dodané výrobcem. Aplikace využívá robotův framework naoqi a používá jeho API. Aplikace je schopna okamžitě posílat příslušné příkazy, nebo tyto příkazy skládat do sekvencí a vytvářet z nich programy. Tyto programy nejsou samostatně spustitelné, ale je potřeba je nahrát do aplikace a odtud je spouštět. Ve své práci popisuji tvorbu této aplikace, její vlastnosti a problémy na které jsem při vývoji této aplikace narazil. Vytvořenou aplikaci jsem porovnal s oficiálním programem Choreographe. Z testování vyplynulo, že mnou vytvořená aplikace je rychlejší jak z hlediska tvorby sekvence příkazů, tak z hlediska rychlosti posílání příkazů robotovi.
Controlling of the NAO robot in direct mode
Keywords: Robot; NAO; Přímý režim; Python 2.7; SDK; Aplikace pro Windows; Choreographe; Robot; NAO; Direct mode; Python 2.7; SDK; Application for Windows; Choreographe