Současní rodiče a jejich postoj k mateřské škole - Chvátalová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Záměrem této bakalářské práce je zmapovat zkušenosti současných rodičů s mateřskou školou, které vyplývají z jejich vlastních zkušeností z doby jejich dětství a jsou základem jejich postojů k této instituci. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám rodinou, rodičovstvím, mateřskou školou, základními lidskými potřebami a hodnotami v současné společnosti. V praktické části zjišťuji zkušenosti současných rodičů s mateřskou školou z doby jejich dětství, jejich postoje, očekávání a spokojenost se současnou mateřskou školou, jaké zaznamenali změny, podle čeho vybírají mateřskou školu a jaké hodnoty jsou pro ně důležité. Praktická část je založena na kvalitativní metodě- rozhovoru. Jsou zde shrnuty výsledky rozhovorů se čtyřiceti rodiči předškolních dětí.
Current parents and their attitudes towards kindergarten
Keywords: Rodina; rodičovství; dítě; mateřská škola; postoj; potřeby; hodnoty.; Family; parentage; child; kindergarten; attitude; needs; values.