Úloha jednotky sboru dobrovolných hasičů při řešení mimořádných a krizových situací na teritoriu obce - Labaj, Antonín (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se věnuje základnímu popisu jednotky dobrovolných hasičů v České republice. Jednotlivé kapitoly této práce popisují historii hasičů, zvláště dobrovolných hasičů, jejich vývoje, současného stavu a hlavních povinností. V kapitole týkající se historie je stručný popis jednotky dobrovolných hasičů a je v ni také uvedena část týkající se historie ve Frymburku od první zmínky až k současnosti. V dalších částech je práce zaměřena n detailní charakteristiku právních předpisů, které přesně definují veškerá pravidla pro dobrovolné hasiče a pro jednotky dobrovolných hasičů. Dokumentace dobrovolných hasičů ve Frymburku, její materiální, morální a teoretické vybavení, zázemí, je popsáno v závěru práce. Po tomto popisu práce pokračuje stručným popisem veškerého vybavení a dokumentace včetně návrhu na její zlepšení. Práce současně obsahuje návrh způsobu a cíle, za kterým by se konkrétní jednotka dobrovolných hasičů ve Frymburku měla vydat. Přílohy obsahují několik dokumentů, které musí udržovat každá obec ohledně každé jednotky dobrovolných hasičů obce.
The role of volunteer fire brigade in emergencies and crises in the municipality
Keywords: Hasičský záchranný sbor; Jednotka požární ochrany; Požární dokumentace; Jednotka sboru dobrovolných hasičů; Požární poplach; Integrovaný záchranný systém.; Fire department; fire prevention unit; fire documentation; volunteer firemen unit; fire alarm; Emergency service.