Užívání slovesných způsobů ve francouzských vedlejších větách vztažných (s ohledem na české ekvivalenty). - Knappová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této bakalářské práce je užívání slovesných způsobů ve francouzských vedlejších větách vztažných (s ohledem na české ekvivalenty). Práce je rozdělena do dvou hlavních částí ? teoretické a praktické. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, tvorba a užívání konjunktivu a indikativu a zároveň je navrhnut soubor kritérií podle kterých se řídí výběr indikativního nebo konjunktivního modu ve vedlejší větě vztažné. Praktická část je zpracována na základě korpusové analýzy v rámci korpusu Intercorp a snaží se obhájit poznatky získané v teoretické části.
The Use of Verb Modes in French Relative Clauses (with regard to its Czech Equivalents).
Keywords: Vztažná věta; Indikativ; Konjunktiv; Intercorp; Adjectival clause; Indicative mood; Subjunctive mood; Intercorp