Amatrya Sen - a nové ekonomické myšlení naší doby - Hauptmanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce se zabývá komplexním obsáhnutím díla a výzkumu, jehož tvůrcem je Amartya Kumar Sen, indický ekonom, držitel Nobelovy ceny z roku 1998. V první části je nastíněn jeho osobní, profesionální život, kariéra a přínos na poli ekonomie. Jedná se zde o pokus seznámit s významným přístupem, se základními koncepty jeho práce v jednotlivých dílech, která jsou pro toto poznání stěžejní. Jednotlivá díla jsou volena s ohledem na jejich přínos ke globálním otázkám. Současně jsou v tomto rámci představeny osobnosti významně přispívající či ovlivňující jeho tvorbu a základní ekonomická teorie specifická pro jeho práci. Druhá část je věnována problematice chudoby, hladomorů a rovnosti ve světě ovlivňovaném ekonomickým chováním. Cílem je upozornit na závažnost a informovat o stavu typickém pro toto období. Součástí příloh jsou i překlady anglického textu. Důvodem pro zveřejnění je nedostatek překladů v českém jazyce a zároveň snaha poukázat na kritické myšlení A. Sena a jeho vztah k demokracii a lidským hodnotám.
Amatrya Sen - and New Economic Thought of Our Time
Keywords: Amaryta Kumar Sen; indický ekonom; profesionální život; ekonomie; Amaryta Kumar Sen; Indian economist; professional life; economics