STRÝČICKÝ JAZYKOVÝ OSTROV. ŽIVOT OBYVATEL V LETECH 1938-1946 POHLEDEM HOSPODÁŘSKÝCH A SOCIÁLNÍCH DĚJIN - Reitinger, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na přiblížení způsob každodenního života německého a českého obyvatelstva Strýčického jazykového ostrova (německy Die Stritschitzer Sprachinsel) v letech 1938-1946. Ukazuje proces změn, ke kterým docházelo ve zkoumaném období, a to s využitím pohledu hospodářských a sociálních dějin. Komparuje poměry jak mezi jednotlivými obcemi jazykového ostrova, tak v okolí jazykového ostrova. Poskytuje také všeobecný přehled zdejší hospodářské situace. Z použitých metod je nutné zdůraznit uplatnění orální historie a statistiku.
Language Island of Strýčice. The Life of Inhabitants During Years 1938-1946 From the Perspective of Economic and Social History
Keywords: Strýčický jazykový ostrov; Strýčicko; Češi; Němci; druhá světová válka; zemědělci; mlýny; Stritschitzer Sprachinsel; Dobčice; Radošovice; Strýčice.; Language Island of Strýčice; Czechs; Germans; World War II; Farmers; Mills.