Beta-laktamáza pozitivní Haemophilus influenzae u dětí - Bromová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce Beta-laktamáza pozitivní Haemophilus influenzae u dětí pojednává o základních vlastnostech a současném výskytu bakterií Haemophilus influenzae, ale také o výskytu ostatních hemofilů (Haemophilus species)u dětí, které se vyskytly v materiálu přijatém mikrobiologickou laboratoří Laboma s.r.o. v Českých Budějovicích, jež některé z nich byly producenty {β}-laktamáz. Přítomnost těchto enzymů může být velkým problémem pro správnou volbu antibiotika při léčbě onemocnění způsobených těmito hemofily. Základním cílem této práce bylo shromáždit a vyhodnotit veškerá data o {β}-laktamáza pozitivních hemofilech, z materiálu dýchacích cest u dětí, ve věkovém rozmezí od narození až do 15 let a s určitými čísly diagnóz v již zmíněné mikrobiologické laboratoři. Data v mé práci jsem shromáždila za druhé pololetí roku 2008 a první roku 2009, po té jsem je statisticky zpracovala do grafických obrázků a tabulek jako výsledky. Také jsem se naučila ovládat jednoduchou používanou diagnostickou metodu pro průkaz {β}-laktamázy (test {β}-LACTAstrip), při které došlo v přítomnosti {β}-laktamázy k barevné změně v zóně indikátorového papírku. Navštívila jsem i praktické lékaře pro děti a dorost, kteří spolupracují s touto laboratoří. Odpověděli mi ochotně na čtyři otázky v dotazníku, jejichž hlavní cíl byl zaměřen na léčbu nemocných dětí, které mají v materiálu horních cest dýchacích přítomné {β}-laktamáza pozitivní hemofily. Ze shromážděných výsledků jsem pak dokázala vyvrátit hypotézu 1, tak že jsem vypočetla průměrnou relativní četnost z celkového výskytu hemofilů produkujících {β}-laktamázy a zjistila, že produkce těchto enzymů je nižší než 50 %. Zároveň jsem potvrdila hypotézu 2, že častějšími producenty {β}-laktamáz jsou ostatní hemofily (H. species) než H. influenzae. Z odpovědí od lékařů na můj dotazník jsem pak vyčetla, že všichni tito lékaři berou při volbě antibiotik v úvahu přítomnost {β}-laktamázy, čímž jsem potvrdila hypotézu 3. Tato bakalářská práce může sloužit jako argument pro to, aby praktičtí dětští lékaři brali v úvahu při volbě antibiotik v materiálu přítomnost producentů {β}-laktamáz.
Beta-lactamase positive Haemophilus influenzae in children
Keywords: Beta-laktamázy - penicilinázy; Beta-laktamová antibiotika - {$\beta$}-laktamy; {$\beta$}-LACTAstrip; cefalosporiny; Gramovo barvení; Haemophilus influenzae; peniciliny; satelitový fenomén; Beta-lactamase - penicillinases; Beta-lactamal antibiotics - {$\beta$}-lactams; {$\beta$}-LACTAstrip; cephalosporins; Gram dyeing; Haemophilus influenzae; penicillins; satellite phenomenon