Koncentrace nutrientů (dusík, fosfor) v podzemní vodě a základním odtoku - Petrášková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je objasnit genezi a význam základních živin ? dusíku a fosforu, popsat jejich globální cyklus a výskyt ve vodním prostředí. Práce se podrobněji zabývá podzemní vodou, jejím koloběhem v přírodě a významem v lidské společnosti. Popisuje přírodní a antropogenní činitele ovlivňující jakost podzemních vod, mezi kterými převažuje zemědělství. Další část práce tvoří kapitola pojednávající o koncentracích dusíku a fosforu v podzemních vodách v České republice a ve světě, která mapuje jejich vývoj od konce minulého století po současnost. Je zde popsána geneze odtoku, základní rozdělení a činitelé, kteří jej ovlivňují. Blíže se práce věnuje základnímu odtoku, jsou zmíněny vybrané metody separace základního odtoku. V poslední části práce je uveden vývoj koncentrace dusíku v základním odtoku.
Concentration of nutrients (nitrogen, phosphorus) in groundwater and baseflow
Keywords: dusík; fosfor; podzemní voda; základní odtok; kvalita podzemní vody; nitrogen; phosphorus; groundwater; baseflow; groundwater quality