Terénní zdravotně sociální péče o seniory v Týně nad Vltavou - Dědičová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na poskytování terénní zdravotně sociální péči o seniory v Týně nad Vltavou. Zpracovává informace, které se týkají jak uživatelů, tak poskytovatelů těchto služeb. Práce je členěna na dvě části. Část teoretickou a část empirickou. Teoretická část bakalářské práce charakterizuje stárnutí, stáří a změny, které jsou spjaty se stářím. Dále nám objasňuje demografickou situací v ČR a sociální služby. V poslední teoretické části jsou definovány konkrétní terénní zdravotně sociální služby o seniory v Týně nad Vltavou. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit, jak jsou senioři subjektivně spokojeni s výkonem a úrovní zdravotně sociálních služeb v Týně nad Vltavou. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodiku kvalitativního výzkumu - technika polořízeného rozhovoru a analýzu osobních dokumentů uživatelů. Polořízené rozhovory byly provedeny se sedmi uživateli terénních zdravotně sociálních služeb s různým stupněm závislosti. Pro ucelení problematiky byly provedeny polořízené rozhovory se čtyřmi zaměstnanci z vybraných sociálních služeb v Týně nad Vltavou. K analýze osobních dokumentů klientů jsem použila záznamy domácí zdravotní péče, kde již přes deset let pracuji. Rozhodujícím faktorem o využití nabízených služeb je výše příspěvku na péči. Výsledkem této práce bylo zjištění, že s pomocí poskytování terénní zdravotně sociálně péče, nedošlo ke snížení kvality života seniorů v jejich přirozeném sociálním prostředí.
Field health-social care for the elderly in Týn nad Vltavou
Keywords: senior; stáří; terénní zdravotně sociální služba; příspěvek na péči; elderly; old age; field health and social care; care allowance