Problematika péče o dítě s pes equinovarus congenitus - Košnářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem diplomové práce je problematika péče o dítě s pes equinovarus congenitus. Pes equinovarus congenitus je v současnosti druhou nejčastější vrozenou vývojovou vadou v ortopedii. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou této vrozené vývojové vady, její diagnostikou, léčbou a možným rizikem vzniku recidivy. Jedna z podkapitol je věnována zapsanému spolku Achilleus, který je jediným spolkem v České republice sdružující rodiče a děti s pes equinovarus congenitus. Pozornost je zaměřena také na sestry a jejich roli v péči o děti s tímto onemocněním. Empirickou část tvoří výzkum, který má tři cíle: první cíl zjišťuje, jaká je znalost rodičů péče o dítě s pes equinovarus congenitus v domácím prostředí, druhý cíl hledá odpovědi na otázku, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o dítě s pes equinovarus congenitus, a třetí cíl má za úkol zmapovat, zda sestry plní roli edukátorky v péči o děti s pes equinovarus congenitus. Pro zpracování empirické části byla použita forma kvalitativního výzkumného šetření prováděného metodou polostrukturovaného rozhovoru a technika otevřeného kódování. Rozhovory byly provedeny jak s rodiči dětí s pes equinovarus congenitus, tak se sestrami, které hrají důležitou roli edukátorky v péči o tyto děti. Přínosem diplomové práce je na základě získaných dat poskytnout ucelený pohled na problematiku péčeo dítě s pes equinovarus congenitus, kdy výsledky diplomové práce budou prezentované odborné veřejnosti. Z výzkumného šetření vyplynulo, že znalost rodičů o péči o dítě s pes equinovarus congenitus v domácím prostředí je na vysoké úrovni a rodiče svým dětem poskytují kvalitní péči. Specifika ošetřovatelské péče o děti s tímto onemocněním spatřujeme především v kvalitní edukaci rodičů, a to z důvodu dlouhodobé léčby probíhající především v domácím prostředí. Šetření dále ukázalo, že sestry v roli edukátorky v této problematice neplní svou úlohu v takovém rozsahu, jaký bychom očekávali.
Issues of nursing care for Clubfoot Diagnosed Child
Keywords: dítě; konzervativní léčba; operační léčba; pes equinovarus congenitus; Ponsetiho metoda; recidivy; sestra; child; conservative treatment; operative treatment; congenital clubfoot deformity; Ponseti method; relapses; nurse