Porovnání dozimetrů a radiometrů pro laickou veřejnost - Džurný, Vladan (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce má za cíl porovnat technické parametry jednotlivých měřících zařízení (radiometrů a dozimetrů) pro laickou veřejnost s obdobnými profesionálními zařízeními používaných SÚJB České Budějovice a HZS České Budějovice a na základě uvedeného porovnání zodpovědět na výzkumnou otázku, zda jsou dozimetry a radiometry dostupné pro laickou veřejnost schopny konkurovat obdobným zařízením používaných SÚJB České Budějovice a HZS České Budějovice. Praktická část práce je zaměřena na kvantitativní zpracování vybraných technických parametrů všech vybraných zkoumaných zařízení pomocí vícekriteriální analýzy a jejich porovnání pomocí CLA analýzy. Na základě uvedených metod je naplněn cíl práce a zodpovězeno na výzkumnou otázku. K porovnání byl vybrán z profesionálních přístrojů jako obdobný přístroj URAD 115 (HZS České Budějovice) a FH 40 G (SÚJB České Budějovice). Z přístrojů určených pro laickou veřejnost byl vybrán přístroj: Gamma Scout, RD1008, SOEKS 112, BR 6, BR 9B a VOLTCRAFT Gamma-Check-A. Výsledky získané vícekriteriální a CLA analýzou ukázaly, že zkoumané přístroje určené pro laickou veřejnost nejsou schopny konkurovat profesionálním přístrojům URAD 115 a FH 40 G. Bylo také zjištěno, že zkoumané přístroje určené pro laickou veřejnost se oproti zkoumaným profesionálním zařízením vyznačují nižší hmotností a možností detekovat záření beta. Výsledky práce přispívají k zhodnocení využitelnosti zkoumaných přístrojů pro účely SÚJB České Budějovice a HZS České Budějovice při řešení radiační mimořádné události. Výsledky napomáhají také posoudit kvalitu zkoumaných přístrojů.
Comparison of dosimeters and radiometers for the laic public
Keywords: dozimetr; radiometr; technický parametr; porovnání; radioaktivita; dosimeter; radiometer; technical specifications; comparison; radiactivity