Je těhotenství nemoc? - Koupalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Těhotenství je přirozeným obdobím v životě ženy. Žena se stává těhotnou obvykle z plného zdraví, bývá v psychické pohodě, očekává se svou rodinou pozitivní, tedy příznivý výsledek. Český výraz ''žena je v jiném stavu'' je současně výstižný i nepravdivý. Pravdivý ve vystižení fyzické i psychické změny, které těhotnou poznamenávají, avšak tento výraz již nepostihuje míru a dynamiku těchto změn. Těhotenství není stav. Je to zvláštní proces, který bývá dnes i přes svou fyziologii někdy pokládán spíše za nemoc a to zvláště v situacích, kdy se zvýrazní fyziologické změny mateřského organismu těhotenství doprovázející. Cílem této práce bylo zjistit, jak se ke svému fyziologickému těhotenství staví samotné ženy. Na začátku byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza zní: Těhotné ženy vnímají projevy fyziologických změn mateřského organismu. Druhá hypotéza byla stanovena takto: Těhotné ženy mají dostatek vědomostí o způsobu, jak negativním projevům těhotenských změn (doprovázejícím fyziologicky probíhající těhotenství) předejít nebo je zmírnit. A konečně třetí hypotéza: Těhotné ženy fyziologicky probíhající těhotenství nevnímají jako nemoc. První hypotéza byla výzkumem potvrzena - ženy vnímají fyziologické změny mateřského organismu a jejich projevy. Druhá hypotéza byla také potvrzena - výzkum prokázal, že těhotné ženy mají dostatek informací o tom, jak negativním projevům fyziologických změn mateřského organismu předejít, nebo jak je zmírnit. I třetí hypotéza se potvrdila - těhotné ženy skutečně své fyziologicky probíhající těhotenství nevnímají jako nemoc. Výzkum byl prováděn kvantitativní metodou pomocí dotazníků, kterou jsem zvolila, protože umožňuje v poměrně krátkém časovém úseku poskytnout velké množství empirických údajů a také umožňuje dotazovaným zůstat v anonymitě. Dotazníky byly rozdávány v gynekologických ordinacích v Českých Budějovicích a na gynekologicko-porodnické ambulanci v Táboře během měsíce února a března roku 2007. Celkem bylo zpracováno 108 vyplněných dotazníků. Práce bude využita v rámci výuky na Jihočeské Univerzitě a publikována na internetu. Těhotné ženy nevnímají fyziologické těhotenství, i přes negativní projevy fyziologických změn mateřského organismu, jako nemoc. To je potěšující výsledek mé práce, protože ačkoli se každé těhotenství může stát procesem rizikovým až patologickým (a proto je také vhodné podstoupit základní prenatální péči), pokud se tak neděje, mělo by být jedním z nejkrásnějších a nejšťastnějších období v životě ženy a žena by ho také tak měla prožívat a vnímat.
Is pregnancy a disease?
Keywords: fyziologický; těhotná žena; psychický; fyzický; potíže; prevence; terapie; physiological; pregnant woman; psychical; physical; difficulties; prevention; therapy