Porovnání tržní hodnoty nemovitostí ve vybraných evropských městech - Dědina, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je porovnat tržní ceny nemovitostí s ohledem na lokality v evropských velkoměstech. Lokality jsou rozděleny na hlavní evropská města a na evropská města s menším počtem obyvatel. Porovnávané nemovitostí jsou předem definovaný byt a rodinný dům, které se pro jednotlivé lokace nemění. Předmětem literární rešerše je vysvětlení základních pojmů, přiblížení situace na trhu s nemovitostmi jak v českém měřítku, tak i v evropském a nastínění základních informací o evropských oceňovacích standardech včetně jejich historie. Před vlastní prací jsem si stanovil metodický postup, skládající se z výběru místa, tzn. analýza trhu jednotlivých evropských metropolí a měst s počtem obyvatel. K výzkumu jsem vybral 4 hlavní města a 4 města s počtem obyvatel do 100 000, a to ze států Německa, Velké Británie, Francie a České republiky. Zaměřil jsem se především na srovnání tržních cen bytů mezi jednotlivými evropskými hlavními městy, jelikož byt je z hlediska obchodních transakcí častěji se vyskytující, než-li rodinný dům. Tržní ceny rodinných domů jsem porovnával pouze na úrovni měst s menším počtem obyvatel. V závěru jsem se snažil o přehledné shrnutí důvodů, které stojí za cenovými rozdíly mezi danými městy s důrazem na vliv ekonomické síly jednotlivých států.
Comparison of the market value of real estate in selected European cities
Keywords: nemovitosti; oceňování; trh s nemovitostmi; cena; ekonomické charakteristiky; property; valuation; real estate market; price; economic characteristics