Úlohy sestry u pacienta s elektrokonvulzivní terapií - Křenková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je zmapování specifických úloh sestry u pacienta s elektrokonvulzivní terapií a rozdílů v těchto úlohách mezi stanovenými lůžkovými psychiatrickými zařízeními. V teoretické části je zpracováno uvedení do problematiky elektrokonvulzivní terapie včetně rozebrání mechanizmu jejích účinků, historie vývoje této terapie, onemocnění, jež vede k indikování elektrokonvulzivní terapie, kontraindikace, nežádoucí účinky terapie a konečně úlohy sestry u pacienta s touto terapií. Empirická část je založena na výzkumu pomocí rozhovorů se sestrami jednotlivých psychiatrických zařízení a analýzou dokumentů, konkrétně ošetřovatelských standardů a směrnic pro elektrokonvulzivní terapii z těchto zařízení. Z výsledků zkoumání plyne, že specifika úloh sestry spočívají mimo jiné především ve schopnosti edukace, psychické podpory a aplikace prvků psychoterapie či psychorehabilitace. Rozdíly v ošetřovatelské péči mezi stanovenými psychiatrickými zařízeními byly pozorovány především v oblastech absolvování specializovaných kurzů a školení zaměřených na EKT, schopnosti edukovat pacienta a duševně jej podpořit, dle ošetřovatelských standardů, směrnic a lékařských intervencí pečovat o nemocného před, při a po výkonu EKT, reakcí na komplikace a využívání psychoterapie či psychorehabilitace.
Tasks of nurses in patient with electroconvulsive therapy
Keywords: Elektrokonvulzivní terapie; péče; sestra; úlohy sestry; Electroconvulsive therapy; nursing; nurse; nurse´s duty