Tištěné kalendáře v Čechách 1570 - 1670 - Kratochvílová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této diplomové práce jsou kalendáře vycházející v Čechách tiskem mezi léty 1570 ? 1670. Práci tvoří tři hlavní části. První část se zabývá dějinami vývoje kalendáře a jejich grafického zpracování v Evropě a následně v Čechách s největším důrazem na dějiny v raném novověku. Druhá část se zabývá tvůrci českých kalendářů, zde jsou uvedeny medailony nejčastějších českých kalendářových autorů a nejčastějších tiskařů, kde jsou popsány jejich životní osudy a činnost, zaměřená hlavně na kalendáře. Poslední část obsahuje vnější a vnitřní rozbor kalendářů vydávaných v letech 1570 ? 1670 a kapitolu věnující se svátkům, které tvoří hlavně údaje získané z nevydaných archivních pramenů. Přílohami práce jsou především soupis tištěných kalendářů v Čechách a ukázky zajímavých částí několika kalendářů.
Printed calendars in Bohemia 1570 - 1670
Keywords: kalendáře; tištěné kalendáře; čeští astronomové; čeští tiskaři; calendars; printed calendars